Alergeny Archive

Czy można mieć uczulenie na ryż?

Wśród popularnych alergenów na próżno można szukać informacji o ryżu. Najczęściej jest on wymieniany jako bezpieczny dla alergików składnik diety. Można jednak być na niego uczulonym. Za ciekawostkę należy uznać fakt, że spora część osób uczulonych na ryż pochodzi z Japonii, gdzie jest on ... czytaj dalej

Jak rozpoznać nietolerancję glutenu?

Nietolerancja glutenu, określana czasami mianem alergii na gluten, jest problemem jakiejś części społeczeństwa. Piszemy o „jakiejś” części społeczeństwa, ponieważ pojawiające się na ten temat dane są zawsze jedynie szacunkowe, a rozrzut, jaki się pojawia tylko w najbardziej wiarygodnych źródłach, jest naprawdę ogromny. Zacznijmy jednak ... czytaj dalej

Alergia na gluten – jak żyć?

Alergię wywołują czynniki zewnętrzne, które są nieprawidłowo interpretowane przez układ odpornościowy człowieka. Takim czynnikiem może być pewien składnik spożywczy. Częstą alergią, zwłaszcza wśród dzieci jest alergia na gluten, która często bywa mylona z celiakią. Obie objawiają się nietolerancją pokarmową, choć alergia na gluten występuje ... czytaj dalej