Alergia – co może ją wywołać?

Alergia, nazywana powszechnie uczuleniem, może być wywołana przez różne czynniki zewnętrzne. Są to alergeny wywołujące u osoby chorej reakcję alergiczną określonego typu. Generalnie można wyróżnić alergeny wziewne, kontaktowe i pokarmowe.

Kiedy można mówić o alergii?

Układ immunologiczny człowieka powinien bronić go przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Czasem jednak czynniki z pozoru nieszkodliwe są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako nieprzyjazne i zaczyna on je zwalczać, co może spowodować wystąpienie reakcji alergicznej. O alergii mówi się każdorazowo wtedy, gdy siły odporne organizmu reagują nieprawidłowo. U alergików układ immunologiczny jest nadwrażliwy i reaguje w sposób nadmierny na substancje, które dla większości ludzi są nieszkodliwe.

Możliwe alergeny

Czynnikiem alergizującym, uczulającym człowieka, czyli alergenem może być dosłownie wszystko. Zwykle reakcję alergiczną organizmu wywołują alergeny:

  • wziewne – pyłki roślin, roztocza kurzu domowego, pierze, sierść zwierząt, pyły, zarodniki pleśni itp.,
  • pokarmowe – mleko krowie, truskawki, cytrusy, jaja, ser, jogurty, masło, pszenica (gluten), drożdże, orzechy, rośliny strączkowe, pomidory, czekolada, ryby, kakao i niektóre przyprawy,
  • kontaktowe – na metale, tlenki pierwiastków, perfumy, środki zapachowe, gumę, farby czy detergenty.

Często alergeny uczulające dzieci we wczesnym etapie ich życia, np. mleko czy gluten, nie wywołują reakcji alergicznych w życiu dorosłym. Czynnikiem alergizującym może być jad owadów – np. żądło pszczoły. Jeśli dana osoba jest mocno uczulona na jej jad, może doznać wstrząsu septycznego, a nawet zwykłe użądlenie może doprowadzić do jej śmierci, jeśli szybko nie otrzyma odpowiednich leków.

Alergia cywilizacyjna

W dzisiejszych czasach, w krajach wysoko rozwiniętych, coraz więcej osób w różnym wieku choruje na alergię. Naukowcy wskazują, że może być to powodem występujących w środowisku naturalnym zanieczyszczeń. Do żywności, którą spożywamy dodawane są ulepszacze smaku i konserwanty, które także mogą spowodować uczulenia. Alergie występują dziedzicznie – jeśli jedno z rodziców cierpi na takie schorzenie, prawdopodobieństwo zachorowania drugiego dziecka wynosi od 20 do 40 proc. Jest ono dwukrotnie wyższe, jeśli oboje rodzice dziecka chorują na alergię.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *