Alergię wywołują czynniki zewnętrzne, które są nieprawidłowo interpretowane przez układ odpornościowy człowieka. Takim czynnikiem może być pewien składnik spożywczy. Częstą alergią, zwłaszcza wśród dzieci jest alergia na gluten, która często bywa mylona z celiakią. Obie objawiają się nietolerancją pokarmową, choć alergia na gluten występuje znacznie częściej.
Objawy alergii na gluten
Pacjenci chorujący na alergię spowodowaną glutenem mają objawy uczulenia natychmiast po spożyciu produktów z glutenem, lub po pewnym czasie. Inne objawy będą właściwe dla alergików w wieku kilku lat, a inne u osób dorosłych.
U dzieci alergia na gluten objawia się najczęściej w postaci wyprysków skórnych – atopowego zapalenia skóry. Rzadziej identyfikowane są objawy ze strony układu oddechowego czy pokarmowego. Dziecko mające alergię na gluten może się jej wyzbyć w ciągu kilku lat i wkroczyć w dorosłość lub okres dojrzewania bez jej objawów. U dzieci chorych na celiakię nietolerancja pokarmowa pozostaje na zawsze.
Dorośli pacjenci chorujący na alergię na gluten miewają takie objawy jak:
- pokrzywka,
- wstrząs anafilaktyczny,
- biegunka,
- obrzęk naczynioruchowy.
Takie symptomy uczulenia pojawiają się jedynie przy dużym spożyciu produktów zawierających gluten, sporadycznie.
U obu grup pacjentów mogą wystąpić natychmiastowe objawy alergii na gluten w postaci wymiotów, biegunki, bólu brzucha, pokrzywki skórnej, wstrząsu anafilaktycznego, kataru, skurczu oskrzeli, duszności i zmian skórnych. Uczulenie na gluten przejawia się w problemach z koncentracją i koordynacją ruchową.
Jak z tym żyć?
Szacuje się, że nawet 20 proc. wszystkich ludzi na ziemi jest nosicielami wirusa odpowiedzialnego za powstawanie alergii na gluten, ale nie u wszystkich rozwija się choroba. Można wykryć alergię badając poziom przeciwciał antygliadynowych i antyendomysjalnych. Jeśli mamy niewiadomego pochodzenia wysypkę, często boli nas brzuch, odczuwamy niski poziom apetytu, miewamy biegunkę, wymioty czy osoby z najbliższej rodziny chorują na celiakię, powinniśmy przebadać się pod kątem alergii na gluten.
Życie z alergią na gluten zwłaszcza u dzieci ogranicza się do prowadzenia diety eliminacyjnej. Z codziennego jadłospisu eliminowane są wszelkie składniki zawierające gluten. Ścisła dieta bezglutenowa u osób rzeczywiście chorujących na alergię pokarmową daje wymierne rezultaty i pozwala na prowadzenie w miarę normalnego trybu życia.
Obecnie panuje na świecie moda na prowadzenie diety „gluten free”, czyli diety bezglutenowej. W wielu miastach są restauracje z menu dla bezglutenowców, a w marketach i sklepach ze zdrową żywnością lub w aptekach można kupić szeroki zakres produktów bez zawartości glutenu. Dieta bezglutenowa stała się synonimem zdrowego stylu życia, pomimo, że gluten to w rzeczywistości naturalny składnik żywności, zawarty w ziarnach zbóż – pszenicy, jęczmieniu, życie czy w owsie.
Wykryto u mnie, a właściwie sama wykryłam po testach w Revitum, nietolerancję na gluten i kazeinę. Wyeliminowałam większość potraw, w których można te składniki znaleźć i… czuję się o wiele lepiej, już nie chodzę zmęczona, żyję pełnią życia. Tak niewiele potrzeba w przypadki alergii czy nietolerancji, ażeby poczuć się naprawdę dobrze!
Bardzo dobrze zrobiłaś Marina. Szkoda tylko, że nie wolno Ci jeść wielu potraw.
Dzięki za polecenie. Szukałam jakiegoś alternatywnego ośrodka, w którym mogę zrobić badania i nie truć się chemią później. Też mam problemy z glutenem. Denerwuje mnie ta cała moda na niejedzenie produktów zawierających gluten. Ja naprawdę nie mogę ich przyjmować…