Alergia na pomidory – adios ulubione?

Dorodne, czerwone, soczyste, z których można stworzyć rewelacyjną zupę pomidorową, sos, jako dodatek do mięs lub do pizzy, które świetnie smakują, jako dodatek na kanapce lub po prostu w śmietanie – pomidory, które tak lubimy, mogą uczulać. O alergii na pomidory słyszy się sporo, jednak co tak naprawdę uczula w tych warzywach? Dwa białka, rzadziej razem, zwykle jedno z nich. Pierwsze to profilina, drugie natomiast chitynaza klasy I, co oznacza, że zwykle będzie nas uczulał pomidor na surowo lub jako produkt przetworzony, np. w postaci przecieru pomidorowego.

Jak objawia się alergia na pomidory?

Reakcja alergiczna nie jest trudna do zauważenia. Najczęściej występuje pieczenie i swędzenie skóry, nierzadko z pokrzywką, zwłaszcza w miejscu, w którym mieliśmy „styczność” z pomidorem, a więc np. na dłoniach, może dojść również do opuchlizny warg, a przy dużej wrażliwości na białka pomidorów, nawet to ataku duszności czy astmy oraz biegunki.

Jak rozpoznać, że to pomidor?

Alergeny odpowiedzialne za uczulenia na pomidora, występują również np. w pyłkach roślin. Dochodzi wtedy do alergii krzyżowej – alergia pokarmowa łączy się z alergiami wziewnymi, dlatego często ciężko stwierdzić, czym spowodowane są wymienione wcześniej objawy, nawet po wykonaniu testów alergicznych, które mogą dać ujemny wynik (brak uczulenia). Jak w takim razie rozpoznać, że uczula nas pomidor. Przede wszystkim trzeba skojarzyć fakty i to, czy objawy nasilają się np. w momencie kontaktu z warzywem czy też, kiedy go spożywamy. Jeśli nasze przypuszczenia się potwierdzą, niestety zmuszeni będziemy do rezygnacji z jedzenia go.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *