Alergia na warzywa

Alergia, czyli nadmierna reakcja obronna organizmu człowieka, jest związana z ekspozycją na alergen. Czynnikiem alergizującym w praktyce może być wszystko, nawet z pozoru całkowicie zdrowe warzywa. Jak objawia się alergia na nie i jakie produkty są przy tym największym zagrożeniem dla alergików?

warzywaObjawy uczulenia

Uczulenie na warzywa zwykle poprzedzone jest pyłkownicą, czyli alergią na pyłki roślin. Niemniej, może ona nie być prawidłowo zdiagnozowana i dopiero w momencie wystąpienia reakcji uczuleniowej po zjedzeniu określonych warzyw, pacjent identyfikuje u siebie objawy alergii. Wśród najczęściej zgłaszanych przez alergików symptomów alergii na warzywa wymienia się:

  • pokrzywka,
  • nieżyt nosa,
  • skurcz krtani,
  • kaszel,
  • obturacja oskrzeli,
  • bóle brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • obrzęk śluzówki jamy ustnej i gardła.

Najczęściej objawy uczulenia na warzywa pojawiają się w kilkanaście lub kilkadziesiąt minut po spożyciu alergenu. Dotyczą jamy ustnej i gardła, rzadziej całego układu pokarmowego. U osób silnie uczulonych na warzywa może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego, co wiąże się z nagłym spadkiem ciśnienia, a nawet z utratą przytomności.

Oprócz tego może dojść do pokrzywki kontaktowej jamy ustnej, zespołu anafilaksji jamy ustnej czy zespołu alergii jamy ustnej, co wiąże się z wystąpieniem:

  • drętwienia, świądu i obrzęku jamy ustnej – warg, języka i śluzówki,
  • drętwienia i obrzęku gardła,
  • obrzęku krtani,
  • duszności.

Najbardziej alergizujące warzywa

Zdecydowana większość reakcji alergicznych u alergików uczulonych na warzywa występuje po spożyciu: pietruszki, selera, pomidorów. Większość warzyw zawiera alergeny tylko w postaci surowej, dlatego ich spożycie po ugotowaniu lub uduszeniu czy upieczeniu, nie jest dla pacjenta niebezpieczne. Największym zagrożeniem dla alergików stanowi seler, który jest popularnym alergenem wśród dorosłych i dzieci. Kontakt z nim powoduje pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy i zmiany skórne. Alergia na marchew jest zdecydowanie mniej niebezpieczna, a po ugotowaniu alergeny zawarte w tym warzywie giną. Można być uczulonym także na warzywa z rodziny cebul – czosnek, cebulę, por czy szczypior. Po spożyciu u alergika pojawiają się objawy ze strony układu oddechowego i może wystąpić kontaktowa reakcja zapalna skóry.

Ciekawostka

Alergeny występujące w selerze wykazują termo stabilność, przez co oddziałują na organizm alergika również po obróbce w wysokiej temperaturze.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *