Alergia pokarmowa najczęściej wywoływana jest przez produkty pochodzenia roślinnego. Jest wiele produktów, na które szczególnie powinniśmy uważać i obserwować reakcje swojego organizmu przy ich spożywaniu. Do najczęściej uczulających produktów należą: pomidory, marchew, fasola, seler, brzoskwinie, mąka pszenna, soczewica, wszystkie rodzaje orzechów, migdały i mleko.
Objawy alergii
Występowanie objawów jest indywidualne dla każdego alergika, najczęściej pojawiające się reakcje to:
- zmiany skórne, które pojawiają się w postaci wysypki lub obrzęku.
- Przewód pokarmowy – pojawiają się wymioty i biegunka.
- Układ oddechowy – przewlekły nieżyt nosa, zapalenie płuc, duszności i niebezpieczny obrzęk krtani.
- Układ nerwowy – przewlekłe zmęczenie, zaburzenia snu, częste bóle głowy.
Rodzaje reakcji w alergii pokarmowej
Wyróżnia się trzy rodzaje reakcji na spożycie składnika, na który mamy alergię.
- kompleks immunologiczny – do zauważenia objawów dochodzi po kilku godzinach, a nawet po kilu dniach. Prowadzi do stanów zapalnych, które można zauważyć na skórze w postaci wysypki lub krwiaków. Przy tym rodzaju alergii należy szczególnie zwracać uwagę na nasze samopoczucie.
- Typu cytotoksycznego – w tej reakcji alergicznej dochodzi do zniszczenia komórek. Jest rzadko spotykana.
- Natychmiastowa – objawy pojawiają się po kilku minutach po spożyciu produktu alergicznego. Najczęściej można zaobserwować zmiany na skórze i śluzówkach.
Leczenie
Niestety najpewniejszym rozwiązaniem jest unikanie spożywania pokarmów uczulających. Na szczęście na rynku jest wiele suplementów, które są zamiennikami dla alergenów, a dostarczają odpowiednich składników zapewniających poprawne funkcjonowanie naszego organizmu. Około 30% ludzi pozbywa się całkowicie alergii, jeśli w przeciągu około dwóch lat stosuje ścisła dietę, która w 100% eliminuje występowanie pokarmów uczulających.
Alergia jest nasiloną reakcją organizmu na niektóre pokarmy, zazwyczaj nieszkodliwe dla większości ludzi. Alergia pokarmowa w znacznym stopniu może utrudniać normalne funkcjonowanie człowieka. Jest również niebezpieczna dla zdrowia, czasami przy silnych reakcjach alergicznych jest zagrożeniem dla życ
Najważniejsze to wprowadzić zmiany do swojej diety i wzmocnić organizm. Moja recepta? zero glutenu i nabiału, po latach silnie mnie uczuliły. Na pyłki i roztocza stosuję clatrę z bilastyną i pomagają, najlepiej odwiedzić lekarza od doberze odpowiednie leki