Czy można mieć uczulenie na ryż?

Wśród popularnych alergenów na próżno można szukać informacji o ryżu. Najczęściej jest on wymieniany jako bezpieczny dla alergików składnik diety. Można jednak być na niego uczulonym. Za ciekawostkę należy uznać fakt, że spora część osób uczulonych na ryż pochodzi z Japonii, gdzie jest on podstawą codziennych posiłków.

Alergia krzyżowa

Najczęściej alergia na ryż nie występuje samoistnie, ale w związku z występującym u pacjenta atopowym zapaleniem skóry lub z astmą. Od razu po podaniu pacjentowi ryżu lub jego pochodnych, m.in. mleka ryżowego czy syropu ryżowego, pojawiają się pierwsze objawy alergii. Bywa również, że symptomy uczulenia pokazują się dopiero w kilka dni po podaniu – nawet do 14 dni.

Alergia na ryż związana jest z uczulającymi białkami obecnymi w ryżu. Ryż zawiera bowiem kilka potencjalnie uczulających białek:

  • glyoksylaza I (Glb33),
  • inhibitor trypsyny/alfa-amylazy (RAP),
  • profilinę.

alergia na ryżAlergia na ryż może być powiązana nie tylko z atopią, ale również z alergią krzyżową na pyłki traw, na zboża m.in. pszenicę, proso lub kukurydzę.

W Polsce rzadko kiedy mówi się o ryżu jako alergenie, ponieważ jest on uznawany za produkt o niskim ryzyku wywołania alergii. Rzeczywiście pacjentów z alergią na ryż jest niewiele w naszym kraju, podobnie jak i w Europie. Ryzyko zachorowania rośnie u osób walczących z atopowym zapaleniem skóry. Znacznie częściej alergia na ryż występuje w Japonii i w innych krajach azjatyckich, gdzie występuje on w codziennym menu bardzo często.

Objawy alergii na ryż

Pacjenci chorujący na alergię na ryż miewają objawy w postaci zwykle zmian skórnych i nasilenia atopowego zapalenia skóry. Wysypka to główny symptom alergii tego typu, ale oprócz tego mogą pojawić się i inne sygnały świadczące o uczuleniu:

  • kolka,
  • wymioty i mdłości,
  • stany zapalne jelit,
  • stolec ze śluzem,
  • katar,
  • świszczący oddech,
  • nawracające infekcje
  • płytki oddech,

Ryż szczególnie często jest alergenem dla osób chorujących na atopię, przez co jej objawy nasilają się.

Sposobem na walkę z alergią jest prowadzenie diety eliminacyjnej. Wszystkie przetwory ryżowe i sam ryż muszą zniknąć z diety. Na ogół na alergię na ryż chorują dzieci. U nich po kilku latach eliminacji diety z ryżu i stopniowym jego wprowadzaniu w bardzo małych ilościach, alergia może całkowicie ustąpić.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *