Wśród popularnych alergenów na próżno można szukać informacji o ryżu. Najczęściej jest on wymieniany jako bezpieczny dla alergików składnik diety. Można jednak być na niego uczulonym. Za ciekawostkę należy uznać fakt, że spora część osób uczulonych na ryż pochodzi z Japonii, gdzie jest on podstawą codziennych posiłków.
Alergia krzyżowa
Najczęściej alergia na ryż nie występuje samoistnie, ale w związku z występującym u pacjenta atopowym zapaleniem skóry lub z astmą. Od razu po podaniu pacjentowi ryżu lub jego pochodnych, m.in. mleka ryżowego czy syropu ryżowego, pojawiają się pierwsze objawy alergii. Bywa również, że symptomy uczulenia pokazują się dopiero w kilka dni po podaniu – nawet do 14 dni.
Alergia na ryż związana jest z uczulającymi białkami obecnymi w ryżu. Ryż zawiera bowiem kilka potencjalnie uczulających białek:
- glyoksylaza I (Glb33),
- inhibitor trypsyny/alfa-amylazy (RAP),
- profilinę.
Alergia na ryż może być powiązana nie tylko z atopią, ale również z alergią krzyżową na pyłki traw, na zboża m.in. pszenicę, proso lub kukurydzę.
W Polsce rzadko kiedy mówi się o ryżu jako alergenie, ponieważ jest on uznawany za produkt o niskim ryzyku wywołania alergii. Rzeczywiście pacjentów z alergią na ryż jest niewiele w naszym kraju, podobnie jak i w Europie. Ryzyko zachorowania rośnie u osób walczących z atopowym zapaleniem skóry. Znacznie częściej alergia na ryż występuje w Japonii i w innych krajach azjatyckich, gdzie występuje on w codziennym menu bardzo często.
Objawy alergii na ryż
Pacjenci chorujący na alergię na ryż miewają objawy w postaci zwykle zmian skórnych i nasilenia atopowego zapalenia skóry. Wysypka to główny symptom alergii tego typu, ale oprócz tego mogą pojawić się i inne sygnały świadczące o uczuleniu:
- kolka,
- wymioty i mdłości,
- stany zapalne jelit,
- stolec ze śluzem,
- katar,
- świszczący oddech,
- nawracające infekcje
- płytki oddech,
Ryż szczególnie często jest alergenem dla osób chorujących na atopię, przez co jej objawy nasilają się.
Sposobem na walkę z alergią jest prowadzenie diety eliminacyjnej. Wszystkie przetwory ryżowe i sam ryż muszą zniknąć z diety. Na ogół na alergię na ryż chorują dzieci. U nich po kilku latach eliminacji diety z ryżu i stopniowym jego wprowadzaniu w bardzo małych ilościach, alergia może całkowicie ustąpić.