Czym jest alergia krzyżowa?

Alergia jest błędną reakcją organizmu pacjenta na czynniki alergizujące, czyli tzw. alergeny. Jeśli człowiek uczulony jest na alergeny pochodzące z dwóch lub większej liczby grup, można mówić o występowaniu alergii krzyżowej.

alergia krzyżowaPojęcie alergii krzyżowej

Diagnozę alergii krzyżowej można postawić u pacjentów, u których układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo na czynniki z dwóch różnych grup alergenów. Polega to na tym, że reakcja alergiczna pojawia się np. w związku ze spożyciem alergizującego pokarmu oraz wdychaniem pyłków bądź w odpowiedzi na kontakt przez skórę z alergenem. Przy alergii krzyżowej współistnieć mogą ze sobą alergia pokarmowa, wziewna lub kontaktowa. Czynniki wywołujące reakcję uczuleniową mogą różnić się pomiędzy sobą pod każdym względem.

Powodem pojawienia się u pacjentów alergii krzyżowej jest wytwarzanie przez organizm przeciwciał, które mają zwalczać jeden alergen, ale z czasem zaczynają one atakować inne substancje, które mają wspólne źródło lub podobną budowę jak pierwszy czynnik uczulający.

Bardzo często zdarza się alergia krzyżowa, w której pacjent jest uczulony na niektóre owoce (alergia pokarmowa) i jednocześnie na konkretne pyłki roślin (alergia wziewna).

Objawy alergii krzyżowej

W zależności od tego, jakie typy alergii współistnieją u chorego, mogą pojawiać się u niego objawy:

  • skórne, w tym atopowe zapalenie skóry, rumień, pokrzywka;
  • żołądkowo-jelitowe, w tym bóle brzucha, zaparcia, biegunka, nudności i wymioty, bolesne kolki;
  • oddechowe, w tym kaszel, katar, drapanie w krtani i w gardle.

Bardzo rzadko przy alergii krzyżowej pojawiają się objawy ogólnoustrojowe, do których zalicza się niezwykle niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka wstrząs anafilaktyczny.

Leczenie alergii krzyżujących się

Priorytetem przy leczeniu alergii krzyżowych jest ustalenie, na co właściwie ma uczulenie pacjent. Najczęściej pojawia się uczulenie na:

  • skorupiaki i roztocza kurzu domowego,
  • jaja i mięso kurczaka,
  • nikiel i pallad,
  • mleko i wołowina,
  • wieprzowina i kocia sierść,
  • pyłkami leszczyny i orzechami,
  • pyłkami traw a pomarańczami, melonami i arbuzami.

Przy podejrzewaniu alergii krzyżowej pacjent powinien zgłosić się do alergologa, który zaleci najprawdopodobniej wykonanie testów skórnych oraz testów immunologicznych. Wskażą one, na jakie alergeny jest uczulony.

Leczenie polega na podawaniu leków antyalergicznych, stosowanych doraźnie lub systematycznie. Jeśli alergię powodują czynniki wziewne, można spróbować przeprowadzić immunoterapię, czyli odczulanie. Dla alergii pokarmowej zalecane jest wykluczenie z jadłospisu chorego czynników, które są alergizujące.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *