Reakcje alergiczne mogą wywoływać między innymi alergeny pokarmowe. Po zjedzeniu określonych składników spożywczych pacjent miewa bóle brzucha, wysypkę, mdłości i wymioty czy biegunkę. Alergia pokarmowa może być spowodowana nietolerancją laktozy. Czym ona jest i jakie są jej charakterystyczne objawy?
Czym jest nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy polega na uczuleniu pokarmowym na składnik mleka i produktów mlecznych. W mleku znajduje się bowiem dwucukier laktoza, który musi ulec w organizmie człowieka hydrolizie do glukozy i galaktozy. Niemniej, do takich przekształceń konieczny jest enzym jelitowy – laktaza, którego aktywność u ludzi i innych ssaków zmniejsza się z wiekiem.
Niedobór laktazy w organizmie powoduje, że laktoza z mleka nie jest w stanie się rozłożyć na glukozę i galaktozę. Najczęściej o nietolerancji laktozy, czyli rodzaju alergii pokarmowej mówimy w odniesieniu do dzieci, gdy aktywność enzymu wyraźnie jest zmniejszona. Niekiedy diagnozowana jest nietolerancja laktozy typu dorosłego, która spowodowana jest polimorfizmem 13910C>T w regionie promotorowym genu LCT na chromosomie 2q21.
Objawy nietolerancji laktozy
Wśród objawów nietolerancji pokarmowej, czyli alergii na laktozę wymienia się najczęściej:
- wzdęcia,
- biegunki,
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty.
Takie symptomy są zgłaszane po spożyciu świeżego mleka lub produktów mlecznych. U osób z nietolerancją laktozy typu dorosłego stwierdza się zmniejszone przyswajanie wapnia, co może przyczynić się do osteoporozy. W skrajnych przypadkach zaostrzonej alergii pokarmowej na laktozę dolegliwości pacjentów bywają mocno nasilone.
Leczenie nietolerancji laktozy polega na wyłączeniu spożycia laktozy. U dzieci stan ten może trwać tylko przez kilka lat, zanim organizm dojrzeje na tyle, że enzym jelitowy zacznie przekształcać dwucukier laktozy zawarty w mleku na glukozę i galaktozę. U dorosłych diagnoza nietolerancji laktozy może oznaczyć wykluczenie laktozy i produktów z jej zawartością na stałe z diety – do końca życia.